Asklegal
Default avatar

Azar Ishak

Popular Articles

Home list c1004a18 ed0f 48f4 a145 74b8ef21d822

General

Di Malaysia, korang boleh kena denda kalau pelihara haiwan ternakan di belakang rumah

by Azar Ishak on 22 January 2020

[Click here for English version] Memelihara haiwan dah jadi satu perkara yang cukup biasa di Malaysia ni. Paling kurang pun, mungkin korang atau jiran ada seekor haiwan peliharaan. Dengar salakan anjing...

Home list be5340d0 7ed2 48a0 a022 25906f098089

Consumer Contract

Kena tipu beli barang online? Ini langkah untuk dapatkan keadilan dan duit balik

by Azar Ishak on 17 September 2019

[Click here for English version] Korang mesti pernah nampak post orang tak puas hati sebab kena tipu dengan peniaga dalam talian (online) di media sosial. Ceritanya macam biasalah, bila dah...

Home list 66e22f38 4d35 4c96 92f5 c0f000f84a49

Civil General

Anda boleh saman jiran, kalau mereka buat 5 perkara menyakitkan hati ni

by Azar Ishak on 17 December 2019

[Click here for English version] Kadang-kadang tu, memang tak dapat dinafikan – kita ada jiran-jiran yang selalu je buat benda yang menyakitkan hati kita. Contohnya macam – main muzik kuat-kuat, buang...

Recent Articles

Home list d7df0f8e 02a2 48f6 a23b 9f49615dcdca

Consumer General Banking

Apa tu main kutu dan kenapa pula ia diharamkan di Malaysia?

by Azar Ishak on 05 August 2020

[Click here for the English version] Secara mudahnya, main kutu ni adalah satu skim untuk menyimpan dan mengumpul duit secara cepat. Selain dikenali sebagai Main Kutu, ada juga yang kenali...

Home list 735dad4d 4f7a 4374 b0ec 2b126f8fb1b3

General Employment

Pecat pekerja secara tak adil. Syarikat ni kena bayar RM1.13 juta kepada bekas pekerja

by Azar Ishak on 04 August 2020

[Click here for English version] Kalau korang kena pecat hari ni – terutamanya tanpa sebab yang munasabah – rasa-rasanya korang akan bawa majikan ke mahkamah tak? Sebenarnya, ramai je rakyat Malaysia yang...

Home list 805ce50a d9b3 4f3a a200 afdaa0fad978

Consumer General

Maxis, Digi dan 3 lagi syarikat telco didenda RM4.6 juta... sebab 'servis tak memuaskan'

by Azar Ishak on 28 July 2020

[Click here for English version] Tak dapat dinafikan yang hampir kita semua pernah ada masalah dengan pihak penyedia perkhidmatan telekomunikasi. Tak kisahlah telco mana yang korang guna, korang mungkin pernah...

Home list 08c5d83c eb75 42e5 a290 e38e0402f3a6

Civil Constitution Family

Kanak-kanak dengan nama "Bin Abdullah" mungkin tak perlu gunakannya lagi selepas ni

by Azar Ishak on 21 July 2020

[Click here for English version] [Baca bahagian 1: Apa sebab seseorang tu di-'Bin Abdullah' dan kenapa ada yang lawan isu ni?] Mungkin ada di antara korang pernah baca artikel kami sebelum...

Home list 068c8963 9bb4 44c2 8090 1f4a50474c56

Contract Property

Kalau penyewa tak bayar sewa, apa yang tuan rumah boleh buat?

by Azar Ishak on 15 July 2020

[Click here for English version] Sejak kebelakangan ni, kita dilaporkan tentang pasaran hartanah yang terus mencabar, terutamanya dengan lambakan rumah baru yang tak terjual. Bagaimanapun, tak dapat dinafikan juga ramai...

Home list 85e283da d84f 4a26 b308 51f55714d9c5

Criminal Intellectual Property

Sebab-sebab kenapa kita tak boleh gunakan JATA NEGARA sesuka hati

by Azar Ishak on 14 July 2020

[Click here for English version] Seperti mana yang kita semua dah dengar, baru-baru ni kecoh tentang penerbit buku yang disiasat kerana mengubah suai Jata Negara Malaysia di buku mereka. Buku...

Home list 339fcd3e d49f 48f1 b3b6 a4f5e51073a3

General

Hostel Malaysia ni 'larang' orang tempatan dari masuk. Boleh ke buat macam tu?

by Azar Ishak on 07 July 2020

[Click here for English version] “Dilarang memakai selipar.” “Dilarang merokok.” “Dilarang membawa makanan luar.” Mungkin kita semua pernah nampak papan tanda macam ni di depan pejabat, restoran atau tempat-tempat tertentu....

Home list fd6ccfc5 0d1d 4294 a7ac 908453372986

General

Kisah pelajar mangsa buli yang SAMAN sekolah dan kerajaan RM2 juta

by Azar Ishak on 06 July 2020

[Click here for English version] Pada 27 Jun 2020 lalu, The Star melaporkan tentang seorang pelajar yang bertindak menyaman beberapa orang, termasuklah sekolahnya sebanyak RM2 juta. Pelajar tu mendakwa, dia...

Home list 2314faf0 24a3 42a3 b8e5 97b843820651

Civil

Lelaki ni menyemak peruntukan syariah 'seks luar tabii' S'gor. Kenapa mahkamah benarkan?

by Azar Ishak on 30 June 2020

[Click here for English version] Pada November 2018, 11 orang lelaki dah ditahan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana cuba melakukan hubungan ‘seks luar tabii’ (dalam kes ni antara...

Home list 503169c6 d735 44eb 92c9 5bc2cc3ff0eb

Consumer

5 taktik jualan yang biasa kita nampak, tapi sebenarnya salah

by Azar Ishak on 24 June 2020

[Click here for English version] Sekarang ni, macam-macam cara kita dengar orang buat untuk tipu pengguna, contohnya ayat biasa ni: “PM tepi kalau nak tanya harga”. Walaupun di luar sana...

Home list 99cfe8c2 cec9 40e8 b079 4e9fbd7a7efc

Contract Property

Dengan 3 syarat ni, kerajaan Malaysia boleh ambil tanah dan hartanah anda secara sah

by Azar Ishak on 16 June 2020

[Click here for English version] Perhatian: Undang-undang berbeza terpakai untuk Malaysia Timur kerana ia tertakluk kepada Ordinan Pengambilan Tanah di Sabah dan Bahagian 4, Kanun Tanah Sarawak (bab 81) 1958 di...

Home list c3e95569 d463 42f1 b88e 80ec225f71d7

General Employment

3 perkara yang pekerja WAJIB dapat kalau syarikat mereka gulung tikar

by Azar Ishak on 09 June 2020

[Click here for English version] Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, kita dah nampak ramai pihak yang terjejas akibat kehilangan sumber pendapatan. Disebabkan hal itu, banyak syarikat yang mula menjalankan...

Home list bdf05b97 590d 4f63 bc1c ed6fdf6bdcf6

Criminal

Riza Aziz dilepaskan: Tapi tu tak bermakna yang dia tak bersalah atas pertuduhannya

by Azar Ishak on 26 May 2020

[Click here for English version] Boleh dikatakan majoriti daripada kita semua tahu tentang skandal membabitkan 1MDB dan usaha nak mendapatkan balik aset-aset badan itu. Setakat ini, sejumlah AS$322 juta atau...

Home list 33fd4b4d 3d1a 4aeb bfdb b0a8460d538d

Civil General Property

5 perkara yang membolehkan pemilik kondo saman pihak pengurusan

by Azar Ishak on 20 May 2020

[Click here for English version] Nota penting: Walaupun kami menyatakan “pengurusan kondominium” di dalam artikel ini, undang-undang ini juga terpakai pada pangsapuri, flat, mana-mana hartanah bertingkat dan juga hartanah dalam skim komuniti...

Home list c3e4a48c 94e3 4073 af03 d1b0c597851e

Employment

Ini sebabnya syarikat boleh batalkan kontrak pekerjaan SELEPAS anda dah tandatangan

by Azar Ishak on 13 May 2020

[Click here for English version] Anda dah lama cari kerja dan dah banyak temuduga yang anda hadiri. Akhirnya, anda dapat panggilan dari syarikat dan mereka beritahu yang anda terpilih untuk...

Home list 202081f9 a5fc 4d54 855b f3e36f1366c8

General Employment

Pekerja yang dibuang kerja boleh tuntut faedah insurans pekerjaan. Ini caranya

by Azar Ishak on 05 May 2020

[Click here for English version] Dah lebih sebulan kita menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Sekarang ni dah masuk Fasa ke-4 PKP dan masih banyak lagi perniagaan yang diarahkan tutup. Walaupun...

Home list 8db6d0f6 33a0 4fbf 9017 7d88d8e14c6d

Consumer

Boleh ke syarikat penerbangan tak nak bagi 'refund' sebab korang batalkan penerbangan?

by Azar Ishak on 29 April 2020

[Click here for English version] Mahu atau pun tidak, kita semua kena terima hakikat yang dunia sekarang berdepan dengan ancaman wabak Covid-19. Dianggarkan lebih 2 juta penduduk dunia dah dijangkiti wabak...

Home list 721b91df 5a87 4514 8b9f caa25b98aa6b

General

Boleh ke pihak berkuasa paksa korang buat ujian saringan wabak?

by Azar Ishak on 21 April 2020

[Click here for English version] Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham pada awal April lepas ada mengatakan yang ujian saringan COVID-19 akan dipertingkatkan di seluruh negara. Sehingga artikel ni ditulis,...

Home list 2d68c1f6 4999 4782 af88 99fe19594786

General Property

Korang boleh kena tindakan undang-undang, kalau menyanyi di balkoni rumah

by Azar Ishak on 14 April 2020

[Click here for English version] Nampaknya dah lebih dua minggu kita duduk diam-diam dalam rumah disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Mungkin ada yang selesa dengan keadaan ni dan rasa...

Home list 08b0fff2 1d33 4ef9 aaba 2bdae47d381f

Criminal General

Tinggalkan rumah tanpa alasan munasabah masa PKP, korang boleh dipenjara!

by Azar Ishak on 09 April 2020

[Click here for English version] COVID-19 nampaknya masih lagi menghantui kita semua dan Perintah Kawalan Pergerakan masih lagi berjalan ketika ni. Seperti yang dimaklumkan, perintah ni yang pada mulanya berjalan...

Home list 1362c5f2 caac 4e5d a2a8 c941e399542d

General

Boleh ke penyewa dapat diskaun sewa masa perintah kawalan pergerakan?

by Azar Ishak on 06 April 2020

[Click here for English version] Ketika artikel ni ditulis, dah 19 hari rakyat Malaysia menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin pun dah umumkan pelanjutan tempoh PKP sehingga 14...

Home list d06ed82e 87de 4423 ae51 d3ad36404bfe

Contract

Apa korang boleh buat kalau majlis kahwin dibatalkan kerana Perintah Kawalan Pergerakan?

by Azar Ishak on 01 April 2020

[Click here for English version] Ketika artikel ni ditulis, dah dua minggu lebih Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan di Malaysia. Tak dapat dinafikan juga ramai pihak yang terjejas akibat PKP...

Home list 889bc433 bb07 4eca b2ff a09fed4322b9

Employment

3 perkara yang pekerja Malaysia kena tahu kalau mereka bekerja masa kawalan pergerakan

by Azar Ishak on 24 March 2020

[Click here for English version] Disebabkan penularan wabak COVID-19 yang semakin membimbangkan, kerajaan dah mengisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan bermula pada 18 Mac lalu dan dijangka akan berakhir pada 31 Mac...

Home list 64e4151c cdda 4778 bcae a305006311c5

Contract Employment

Boleh tak syarikat tukar deskripsi kerja korang... lepas korang sain kontrak?

by Azar Ishak on 10 March 2020

[Click here for English version] Cuba korang bayangkan situasi ni: Korang dapat jawatan Eksekutif Jualan di sebuah syarikat dan segalanya okey je selama 6 bulan korang bekerja di sana. Korang ada...

Home list 5f591a29 845b 4f18 b773 888a617da41a

General Employment

Pramugari Malaysia ni dipecat sebab 'gemuk' DAN mahkamah setuju dengan syarikatnya

by Azar Ishak on 03 March 2020

[Click here for English version] Penafian: Syarikat penerbangan itu tidak pernah merujuk kepada pramugari tersebut sebagai 'gemuk'. Tapi, dia hanya memiliki berat badan yang berlebihan untuk seorang krew kabin. Kami menggunakan...

Home list 298a1fe1 fddd 44ad aff4 85cee30eb345

Criminal General

Akta berita palsu dah dimansuhkan tahun 2019. Tapi kenapa masih ada yang ditangkap?

by Azar Ishak on 18 February 2020

[Click here for English version] Masa artikel ni ditulis, dah ada 22 kes koronavirus atau nama rasminya, COVID-19 disahkan di Malaysia. Tapi dalam masa sama, sementara ramai yang berjaga-jaga dan peka dengan berita semasa,...

Home list 86b491b5 fb35 491c b6a1 4479e586d5f7

General Property

4 sebab anda boleh disaman oleh pengurusan kondominium

by Azar Ishak on 11 February 2020

[Click here for English version] *Artikel ini hanya terpakai untuk hakmilik strata di Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan sahaja. Hakmilik strata adalah seperti kondominium, apartmen, rumah pangsa, apa-apa hartanah berbilang tingkat...

Home list 445119e1 5be5 482c a933 caba72b5b676

Civil General

Pada 2004, kerana nak bayar yuran pengajian, lelaki ni saman bapanya sendiri

by Azar Ishak on 04 February 2020

[Click here for English version] Kadang-kadang tu, memang biasalah kalau kita ada salah faham dan perselisihan dengan ahli keluarga kita. Mungkin kita merajuk dan tak nak bercakap dah dengan ahli...

Home list e7c5413e e626 462c a8c9 b1afa18ab146

Civil General

Mak ayah boleh kena saman kalau tak nak vaksin anak. Ini sebabnya

by Azar Ishak on 29 January 2020

[Click here for English version] Tak lama dulu, kita dah dikejutkan dengan kes polio di Sabah, iaitu kes yang pertama setelah 27 tahun kita bebas dari penyakit tu. Boleh dikatakan yang...

Home list c1004a18 ed0f 48f4 a145 74b8ef21d822

General

Di Malaysia, korang boleh kena denda kalau pelihara haiwan ternakan di belakang rumah

by Azar Ishak on 22 January 2020

[Click here for English version] Memelihara haiwan dah jadi satu perkara yang cukup biasa di Malaysia ni. Paling kurang pun, mungkin korang atau jiran ada seekor haiwan peliharaan. Dengar salakan anjing...

Home list 5ff8a585 46fb 4167 8898 590aaff4f691

Consumer General

Sejak 2012 Malaysia dah larang jual air zam-zam... apa puncanya?

by Azar Ishak on 15 January 2020

Selalunya, bila ada ahli keluarga, saudara mara, jiran tetangga atau rakan-rakan kita baru je balik dari tunaikan umrah atau haji, macam-macam buah tangan yang diorang bawa balik. Antara yang popular...

Home list 6b247a0c 85b5 447e b4fd 3a4b65548684

Corporate Employment

Boleh ke korang kena pecat kalau tahap kerja tak memuaskan?

by Azar Ishak on 13 January 2020

[Click here for English version] Dah 5 tahun korang kerja dengan syarikat yang sama. Boleh dikatakan yang korang memang dah berada dalam zon selesa dan tak pernah hadapi apa-apa masalah...

Home list f72e898d 816c 4ccc 8f7d aa9ccf45e92d

Corporate Employment

Anda sekarang boleh kena pecat sebab "blue tick" mesej WhatsApp syarikat

by Azar Ishak on 06 January 2020

[Click here for English version] Masa tengah tulis artikel ni, seorang penulis kitorang ada tanya sama ada WhatsApp ni betul-betul membantu syarikat berkomunikasi dengan lebih baik… atau lebih banyak bawa kes ke...

Home list 8b76b699 f20f 406f a64c 0a17514d1084

Corporate Industrial Employment

5 jenis cuti yang ada di Malaysia (dan anda akan dibayar kalau ambilnya)

by Azar Ishak on 23 December 2019

[Click here for English version] Salah satu benda paling best bila mula bekerja mestilah sebab dapat gaji! Disebabkan rasa teruja dapat kerja baru tu, korang pun periksalah kontrak pekerjaan dengan tengok gaji...

Home list 2466c256 575c 4d45 9f4e 3ff7548a6058

Consumer General

6 benda yang sebenarnya dilarang bawa keluar dari Malaysia!

by Azar Ishak on 18 December 2019

[Click here for English version] Cuba korang bayangkan senario ni – korang seorang pelajar Malaysia yang nak sambung belajar di luar negara. Korang risau nanti rindu dengan Malaysia, jadinya korang pun...

Home list 66e22f38 4d35 4c96 92f5 c0f000f84a49

Civil General

Anda boleh saman jiran, kalau mereka buat 5 perkara menyakitkan hati ni

by Azar Ishak on 17 December 2019

[Click here for English version] Kadang-kadang tu, memang tak dapat dinafikan – kita ada jiran-jiran yang selalu je buat benda yang menyakitkan hati kita. Contohnya macam – main muzik kuat-kuat, buang...

Home list 6e9f3846 5243 480d 974f 26e16dca11b0

Civil Constitution

Kerana telur penyu...dua keluarga ni saman kerajaan Sabah

by Azar Ishak on 10 December 2019

[Click here for English version] Kadang-kadang, undang-undang tu boleh nampak macam hebat, lebih-lebih lagi bila ia bagi fokus dalam melindungi alam sekitar. Tapi, kadang kala kita juga terlepas pandang pasal amplikasi...

Home list d0362593 0ee6 4828 aeee c1afebe2e33e

Constitution General

Kenapa ada peruntukan B. Inggeris dalam Akta Bahasa Kebangsaan? Ini fakta-faktanya

by Azar Ishak on 04 December 2019

Kalau korang ada ikut perkembangan semasa, korang mesti ada terbaca berita pasal keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang baru-baru ni yang menolak saman Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) terhadap kerajaan persekutuan. Kisahnya,...

Home list 274503eb 2f3b 43bf a901 346c3d6b8a41

General

Semua penceramah kena ada tauliah. Tapi kenapa ada yang dikecualikan?

by Azar Ishak on 03 December 2019

Di Malaysia ni, mendengar ceramah agama dah jadi rutin biasa untuk mereka yang pergi masjid dan surau. Kalau jarang pergi masjid dan surau pun, selalunya kita akan dengar ceramah melalui...

Home list 1ca6c7d8 537c 4025 ae36 461f4cfffc7c

Contract Property

Rupa kondo nampak lain dari unit pameran. Boleh ke kita saman pemaju?

by Azar Ishak on 27 November 2019

[Click here for English version] Korang masih ingat lagi tak satu video viral pasal seorang uncle ni tak puas hati dengan kondominium yang dia baru beli di kawasan KLCC? Punyalah marah...

Home list 287d844a f131 4cb1 8b5c d48b71bebb0e

General Traffic

Boleh ke kita tak bayar saman parkir di Malaysia?

by Azar Ishak on 26 November 2019

[Click here for English version] Kalau korang memang jenis yang selalu memandu, korang mesti pernah kena saman, walaupun sekali. Saman tu boleh jadi sebab parkir tak letak kupon, parkir bertindih,...

Home list 4fb65350 f50c 4c02 bb21 7c61be4e0414

Consumer General

Kalau mekanik baiki lebih dari sepatutnya dan tak beritahu kita, patut ke kita bayar?

by Azar Ishak on 20 November 2019

[Click here for English version] Katakanlah yang masa nak servis kereta korang dah sampai. Korang pun pergi ke bengkel, dan kata apa yang patut kepada mekanik di situ, sebelum pergi buat...

Home list 1bab90f3 6c43 4d33 a776 1cb160137857

General

Macam mana 'body shaming' boleh buatkan anda dipenjara sampai setahun?

by Azar Ishak on 19 November 2019

Sekarang ni, boleh kata semua orang ada akaun media sosial, dan dari platform ini jugalah kita boleh berborak, sebarkan maklumat, luahkan perasaan, membawang dan sebagainya. Tapi, masalah juga timbul bila...

Home list 7d104d74 ad96 4645 9935 46145cbaf15b

Contract General

Kenapa cop hijau untuk kontrak ini boleh buatkan anda bayar sampai ribuan ringgit?

by Azar Ishak on 14 November 2019

[Click here for English version] Bila korang nak beli atau sewa hartanah, korang mesti perasan yang perjanjian tu sendiri datang dengan beberapa bayaran tambahan. Bayaran tu boleh jadi besar dan...

Home list 15285747 8590 4afe 9391 f23a234ee81c

Criminal

Apa itu prima facie dan macam mana perbicaraan jenayah berjalan di Malaysia?

by Azar Ishak on 05 November 2019

[Click here for English version] Semua daripada kita mesti tahu secara amnya macam mana perbicaraan jenayah berjalan. Kita tahu yang pihak tertuduh akan ditanya di mahkamah sama ada dia mengaku...

Home list cb629b22 7130 4266 8289 9bdaeb9ede5e

Criminal General

Ganggu meter TNB? Anda boleh didenda sampai RM1 juta

by Azar Ishak on 24 October 2019

[Click here for English version] Korang mesti ada kawan yang beritahu dia dapat jimat bil elektrik sampai ratusan ringgit, sebab pasang alat tertentu pada meter TNB mereka. Ada jugalah dia...

Home list 9a178704 0231 4a26 8770 63829e90d689

General Employment

5 perkara yang pekerja kena tahu sebelum lancarkan mogok terhadap syarikat

by Azar Ishak on 15 October 2019

[Click here for English version] Seperti mana yang kita semua dengar, Foodpanda baru-baru ni jadi perbualan ramai bila mana ‘rider’ penghantar makanan syarikat itu melancarkan mogok selama 3 hari. Ini kerana,...

Home list fc607902 6930 4a4b b2fe 79be726545ab

General Employment

Boleh ke majikan pecat pekerja yang masih dalam tempoh percubaan?

by Azar Ishak on 08 October 2019

[Click here for English version] Bila anda mula bekerja di syarikat baru, biasanya anda akan lalui tempoh percubaan. Selalunya, tempoh ni di antara 3 hingga 12 bulan. Dalam tempoh percubaan...

Home list 2bad64a0 a85b 437a 95e4 171b51d85350

Civil Industrial

Boleh ke anda dipecat sebab ambil banyak sangat MC?

by Azar Ishak on 26 September 2019

[Click here for English version] Cuba bayangkan situasi ni: Anda dah dedikasikan hidup anda selama 8 tahun untuk pekerjaan anda. Anda bukan je suka dengan kerja anda, tapi juga syarikat...

Home list 32160f01 cdf1 4e6d 8ea8 277ad1953cbf

General

Ini hak-hak anda sebagai pekerja asing di Malaysia

by Azar Ishak on 25 September 2019

Kalau anda ditahan oleh mana-mana Pihak Berkuasa Malaysia, ada beberapa peraturan dan undang-undang yang anda dan pihak berkuasa perlu patuhi. Berikut adalah panduan tentang apa yang anda perlu lakukan ketika ditangkap...

Home list a02b6fad ca16 481b a259 8d95c6e0e4e7

General Property

Kalau tukar rumah jadi Airbnb, kamu boleh didenda Majlis Perbandaran

by Azar Ishak on 24 September 2019

[Click here for English version] Korang mesti pernah dengar pasal Airbnb atau pernah guna perhidmatan ni. Secara mudahnya, Airbnb adalah satu laman web yang membolehkan orang ramai senaraikan rumah mereka, dan...

Home list be5340d0 7ed2 48a0 a022 25906f098089

Consumer Contract

Kena tipu beli barang online? Ini langkah untuk dapatkan keadilan dan duit balik

by Azar Ishak on 17 September 2019

[Click here for English version] Korang mesti pernah nampak post orang tak puas hati sebab kena tipu dengan peniaga dalam talian (online) di media sosial. Ceritanya macam biasalah, bila dah...

Home list f49d4b01 4a1d 419e 9dfb 51d0183dccab

Contract General

Ini kisah macam mana Genting lawan Fox dan Disney untuk bina taman tema mereka

by Azar Ishak on 12 September 2019

[Click here for English version] Bila Genting tutup taman tema popular mereka pada September 2013, ia disambut dengan gembira. Bukan sebab kita benci dengan Genting, tapi sebab kita teruja dengan...

Home list 2ea48aa1 2e0e 4d9e 911e c8189a348377

General

5 Fatwa Pelik Yang Pernah Diputuskan Di Malaysia, Dan Sebab Sebenar Di Sebaliknya

by Azar Ishak on 03 September 2019

Seperti mana yang kita semua ada baca atau dengar, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur baru-baru ni menolak semakan undang-undang oleh Sister In Islam (SIS) bagi mencabar keputusan Jawatankuasa Fatwa Selangor yang mengisytiharkannya...

Home list f3a321e2 dfad 4469 9189 c23dac519c1a

General

Sebelum adanya Tanah Melayu, filem dah ditapis. Sejak bila peraturan ni wujud?

by Azar Ishak on 30 August 2019

[Click here for English version] Secara umumnya, tujuan utama undang-undang penapisan (censorship law) adalah untuk melindungi masyarakat dari elemen-elemen negatif dalam media. Perkara yang nak ditapis tu mungkin boleh jadi seperti – seksualiti...

Home list 644d8776 ad43 4379 949d b1dfdc3e8af8

Constitution General

Boleh ke polis periksa phone korang tanpa sebab kukuh?

by Azar Ishak on 29 August 2019

[Click here for the English version] Kita di Malaysia ni, nampak polis buat sekatan jalan raya tu benda biasa je, sebab kita tahu yang operasi tu dibuat atas alasan-alasan tertentu. Dan...

Home list 4348d562 8e4f 42e6 9f84 13aec635041b

General

Boleh ke kita saman ambulans sebab datang lambat?

by Azar Ishak on 27 August 2019

[Click here for the English version] Cuba korang bayangkan kalau korang tu pesakit atau ahli keluarga pesakit yang mustahak sangat nak pergi ke hospital. Ambulans memang datang, tapi… Masa tengah...

Home list f62208ff f58f 4657 ae7b ce5ee735f8ad

General

Polis lambat sangat sampai...boleh ke kita saman?

by Azar Ishak on 22 August 2019

Bila korang berada dalam keadaan bahaya dan rasa tak selamat, benda pertama yang korang akan fikir mesti nak call polis – dengan harapan diorang akan sampai dalam beberapa minit dan buat...

Home list 15fd9ed8 0075 422e 821d 302160beeb01

Constitution General

Pada 1947, Tanah Melayu hampir ada Perlembagaan yang berbeza dengan sekarang

by Azar Ishak on 20 August 2019

[Click here for English version] Walaupun tak semua dari kita tahu Perlembagaan Persekutuan dengan terperinci, tapi sebagai rakyat Malaysia kita tahu tentang kepentingannya. Ini kerana Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi di negara ni....

Home list 02d1f20a 4fb3 463b af15 402a70709bb7

General Property

Kes yang buatkan pintu berpalang sah di sisi undang-undang

by Azar Ishak on 13 August 2019

[Click here for English version] Sejak kebelakangan ini, kejadian pecah masuk dan kecurian dah mencatatkan peningkatan dari tahun ke tahun. Mungkin disebabkan hal ini, permintaan terhadap hartanah dalam komuniti berpagar (GACOS)...

Home list c8448603 dbca 486a 9da0 6651ad7f732c

General

Kena ada permit sebelum boleh sembelih haiwan korban. Dan 4 lagi fakta yang anda kena tahu

by Azar Ishak on 08 August 2019

Rasanya, baru je hari tu kita sambut Hari Raya Aidilfitri, sekarang ni dah nak sambut Hari Raya Aidiladha pula. Berbeza dengan Aidilfitri, Hari Raya Aidiladha lebih sinonim dengan ibadah haji dan...

Home list 5157dbc0 c013 4a74 b4db 926de076d49d

Consumer General

Selamat ke Muslim minum boba dengan sijil halal negara luar?

by Azar Ishak on 06 August 2019

[Click here for the English version] Sekarang ni bukan lagi rahsia yang bubble tea atau boba dah jadi minuman yang cukup POPULAR. Boleh dikatakan rakyat Malaysia tak mengenal umur, jantina,...

Home list 8d1dad85 50a5 4cbd ba8d 7e8cceb2f367

General

Korang tak boleh saman pemilik kucing, sebab... tak ada undang-undang terhadap kucing

by Azar Ishak on 31 July 2019

[Click here for English version] Di dunia ni, ada dua jenis haiwan yang selalunya dipelihara, iaitu kucing dan anjing. Sebaliknya, terdapat lebih dari dua jenis undang-undang yang ada di Malaysia. Sebahagian...

Home list 8b85a683 d5c8 4a92 b7be e03a5075e1ab

Consumer General

Korang boleh dipenjara kalau cetak duit palsu. Tapi kalau dapat, nak bagi pada siapa?

by Azar Ishak on 23 July 2019

Rasanya, ramai di antara kita yang dah tengok satu video viral, pasal sorang peniaga online ni kantoi kat FB live. Kisahnya, dia ni nak promosikan produk-produk dia, sambil tunjukkan berkepuk-kepuk duit RM100...

Home list 02762047 c013 4b61 b6cc cd4229df3a1d

Corporate

Syarikat Sdn Bhd wujud hari ni, sebab seorang tukang kasut disaman pada tahun 1893

by Azar Ishak on 22 July 2019

[Click here for English version]   Bila korang bangun pagi, produk apa yang korang selalu gunakan? Apa yang pasti, ada di antara produk tu yang diperbuat atau diimport oleh syarikat...

Home list d49bfba9 3a50 47a3 90d0 186b8c5ebf96

Criminal General

5 kisah penyamaran pegawai penguatkuasa yang korang kena tahu

by Azar Ishak on 16 July 2019

Kalau kamu semua jenis yang selalu buka media sosial, mesti ada dengar berita pasal tindakan penguatkuasa Majlis Perbandaran Segamat (MPS) yang menyamar jadi pekerja kedai makan sebab nak tangkap orang Islam yang...

Home list 11272cfd 8c3f 4c4e be7b 34d16afeb3fd

Criminal

Malaysia nak jadikan dadah bukan lagi jenayah. Maknanya, ia dibenarkan ke?

by Azar Ishak on 08 July 2019

[Click here for English version] Korang mungkin ada terbaca berita baru-baru ni bila Malaysia dikatakan nak ke arah tak menjenayahkan (dekriminalisasi) pemilikan dadah untuk kegunaan peribadi. Hal ni diumumkan sendiri oleh...

Home list 57f9b760 e7a7 4b8b 8d38 f75c250db8df

General

Ini cara buatkan seseorang tu didenda RM500k sebab bakar sampah secara terbuka

by Azar Ishak on 03 July 2019

Kita mesti pernah rasa sakit hati dengan perangai jiran yang suka sangat bakar sampah kat luar rumah. Disebabkan tindakan diorang tu, habis kawasan rumah kita berasap dan berjerebu. Bayangkan, bila...

Home list 7fcc3b06 d995 4cfd a8d5 4242b53db04c

Consumer Traffic

Penulis kita menyamar untuk dapatkan lesen e-hailing (PSV). Inilah pengalamannnya

by Azar Ishak on 28 June 2019

Pada Julai 2018 lepas, Kementerian Pengangkutan ada umumkan peraturan baru untuk industri e-hailing, dan salah satunya adalah pemandu tak kira dari mana-mana syarikat sekalipun (sama ada Grab, MyCar atau sebagainya)...

Home list 95d75b32 2117 41e1 8c1d f57d007ff2a4

Constitution General

Macam mana 'kumpulan agama' ni saman JAIS dan menang?!

by Azar Ishak on 25 June 2019

[Click here for English version]   Di Malaysia ni, majoriti umat Islamnya berpegang kepada Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) atau dikenali juga sebagai Sunni. Secara asasnya, ASWJ adalah golongan yang...

Home list 01975bd1 29fd 4cb2 9584 69472b6fd642

Contract General Property

Apa yang korang boleh buat kalau tuan rumah korang tak bayar yuran penyelenggaraan?

by Azar Ishak on 21 June 2019

[Click here for English version]   Kitorang tahu korang mesti pernah baca banyak artikel pasal penyewaan (tenancy) dekat Asklegal atau mana-mana website lain. Biasanya, artikel-artikel tu ditulis berdasarkan sudut pandang...

Home list 10062a1b c729 49ee a757 b4c5afb74748

Criminal General

Kalau 'ex' anda dedahkan gambar lucah korang, boleh ke dia disaman?

by Azar Ishak on 14 June 2019

[Click here for English version] Sebagai rakyat Malaysia – kebogelan awam (public nudity) atau atau apa-apa benda yang lucah (macam imej bogel) adalah satu perkara yang taboo dan sensitif dalam masyarakat....

Home list 96d3fc23 356e 462e a73a c84f9424ea66

Civil General

Boleh ke korang tebang dahan pokok yang masuk kawasan rumah korang... dan ambil buahnya?

by Azar Ishak on 07 June 2019

[Click here for English version]   Rasanya macam dah lama pokok mangga jiran korang tu tumbuh di sebalik pagar rumah korang. Sebenarnya, dah lama dah korang bersabar dengan hal ni,...

Home list 00e0123f 5bce 405c 864f cbe7fdd4bbea

General

Inilah garis panduan JPN untuk mengelakkan ibu bapa dari memberi nama pelik kepada anak...

by Azar Ishak on 03 June 2019

Boleh tak korang bayangkan kalau nama korang – Durian atau Rambutan? Tapi itulah nama dua orang adik beradik dekat Kedah ni bila mak ayah diorang bagi nama buah durian dan rambutan dekat...

Home list b2a11cd0 0fe4 41ce 83fb adfac1657813

General

Boleh ke kita bayar zakat terus kepada asnaf dan tak kepada pusat zakat?

by Azar Ishak on 03 June 2019

Bila tiba je bulan Ramadan, selain dari berpuasa – semua orang Islam akan menunaikan zakat fitrah. Kewajiban zakat ni memang penting dalam Islam, sampaikan ia menjadi rukun Islam yang keempat. Sebenarnya...

Home list 15e2dbe5 c64c 4e87 aac5 1cd4bf08de96

Civil General

Boleh ke kita didakwa kerana tak Solat Jumaat sebab Covid-19?

by Azar Ishak on 29 May 2019

UPDATE 13 Mac 2020: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) mengumumkan bahawa Solat Jumaat di seluruh negeri Perlis dibatalkan dan diganti dengan Solat Zohor. Hal tersebut turut diumumkan...

Home list 066b6550 995c 426e baef dc444e8103da

Corporate General Employment

Di Malaysia, korang boleh dipecat sebab keluar group WhatsApp pejabat. Ini sebabnya

by Azar Ishak on 27 May 2019

Boleh dikatakan, WhatsApp sekarang ni dah jadi antara alat komunikasi paling biasa dan efektif di kalangan kita semua. Sebabnya, siapa yang guna SMS lagi sekarang ni kan? Walaupun begitu, kadang-kadang banyak sangat...

Home list 9ec5f0d3 7eb8 4457 9d46 3541bfcf5a81

Civil General

Boleh ke kita rakam polis bila diorang tahan kita dekat sekatan jalan raya?

by Azar Ishak on 21 May 2019

Artikel ini diterjemahkan dari bahasa Inggeris. For the English version, click here.  Boleh dikatakan, bila kita nak buktikan sesuatu atau nak guna sesuatu yang boleh dijadikan bukti, benda pertama yang kita...

Home list 857a909a d79e 4f1a 9e88 a10b74032683

Consumer General

Ini apa yang pemandu Grab kena tahu bila buat pemeriksaan kereta di PUSPAKOM

by Azar Ishak on 19 May 2019

[Click here for English version]   Masa Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) tahun lepas, antara janji kempen Pakatan Harapan (PH) adalah menegakkan hak pemandu e-hailing (macam Grab, myCar dan sebagainya), tapi...

Home list b8d299c5 0811 4853 b77b 75a4b0874025

Criminal General

4 perlaksanaan hudud yang selalu kita salah faham

by Azar Ishak on 14 May 2019

Sejak kebelakangan ni, isu hudud kembali lagi kedengaran bila negara jiran kita – Brunei mengumumkan pelaksanaan hukuman rejam terhadap pesalah zina dan homoseksual. Sebenarnya, Brunei dah pun mengenalkan hukuman hudud atau...

Home list 45c31d1a f8a0 4ed1 979a 89548c8f248d

Criminal General

4 perlaksanaan hudud yang selalu kita salah faham

by Azar Ishak on 13 May 2019

Sejak kebelakangan ni, isu hudud kembali lagi kedengaran bila negara jiran kita – Brunei mengumumkan pelaksanaan hukuman rejam terhadap pesalah zina dan homoseksual. Sebenarnya, Brunei dah pun mengenalkan hukuman hudud atau...

Home list 2a68f644 34df 41b4 8107 661206bf6a6f

Constitution General

5 perkara yang korang kena tahu tentang Ketua Hakim wanita pertama Malaysia

by Azar Ishak on 07 May 2019

Buat kali pertamanya dalam sejarah badan kehakiman Malaysia, seorang wanita dilantik sebagai Ketua Hakim Negara. Nampaknya, hakim tertinggi di Malaysia ialah Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, dan beliau dilantik menjadi Ketua Hakim Negara ke-16,...

Home list fbca8dd4 3519 4627 822e f547d48d7a28

Civil Constitution Family General

Budak 6 tahun saman kerajaan Malaysia pada 2014. Ini apa yang terjadi...

by Azar Ishak on 01 May 2019

[Click here for the English version] (Kemaskini 27/09/2019: Selepas 11 tahun menanti, akhirnya Yu Sheng Meng berjaya menerima surat kelulusan kewarganegaraan daripada Kementerian Dalam Negeri. Yu diberikan kewarganegaraan di bawah...

Home list 5ab14863 72e8 4d36 8ab7 531b3dcedec1

Consumer General

Betul ke Malaysia haramkan 'Android box'? Ini apa yang SKMM kata

by Azar Ishak on 15 April 2019

Smart Android TV Box, Videocon, XiaoMi MiBox dan banyak lagi nama. Itulah dia Android Box yang ada di sekeliling kita sekarang ni. Tapi nampaknya kita tak boleh suka sangat, sebab benda...

Home list e17c7817 5017 474b b391 3fbac2603590

Criminal Family

5 pengalaman masa kita membesar... yang boleh jadi penderaan kanak-kanak

by Azar Ishak on 04 April 2019

Berdasarkan statistik dari Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia (JKM), 14 kes penderaan kanak-kanak dilaporkan berlaku setiap hari di Malaysia. Kalau korang rasa angka ni cukup besar, ia masih tak cukup lagi,...

Home list 81023d5e 3d74 463e ae86 e24d1fadf8a0

General

Boleh ke kita saman kerajaan, sebab tak tunaikan manifesto pilihan raya?

by Azar Ishak on 03 April 2019

Bila ada je pilihan raya, setiap parti politik (atau gabungan) selalunya akan buat manifesto iaitu senarai perkara yang diorang nak buat kalau diorang dipilih. Kalau korang tak pernah nampak manifesto...

Home list 6e9d0291 2eda 4c1b aaed 3b1330c550bb

Civil Criminal General

Macam mana sekumpulan 'paintballers' ni ubah undang -undang dengan bawa PDRM ke mahkamah

by Azar Ishak on 03 April 2019

Bila kerajaan memperkenalkan atau gubal sesuatu undang-undang, selalunya akan ada pihak atau komuniti yang secara tak langsung akan terjejas, atau tak setuju dengannya. Kita selalunya akan nampak rasa tak setuju...

Home list 6e4c20ab 0dc8 42f7 adb0 f6af13565181

Criminal General

4 kanak-kanak hilang setiap hari di Malaysia, ini yang kita boleh lakukan tentangnya...

by Azar Ishak on 21 March 2019

Dari tahun 2012 sampai 2017, terdapat 482 kes kanak-kanak bawah umur 12 tahun dilaporkan hilang di Malaysia. Dengan mengambil statistik pada tahun 2017 pula, boleh dikatakan purata 4 orang kanak-kanak...

Home list 00009923 99b5 466c 8d5f 2428121e63cd

Civil General

Iktiraf Statut Rom gugat kuasa YDP Agong? Ini yang kita kena tahu...

by Azar Ishak on 20 March 2019

Sejak beberapa hari ni, kecoh pasal isu Malaysia menandatangani Statut Rom (Rome Statute), bila ada pihak yang kata Statut Rom ni boleh mengganggu gugat bidang kuasa Yang Dipertuan (YDP) Agong...

Home list ab57ca25 11dd 4714 a4b2 7b759120e208

General Property

Boleh ke simpan haiwan peliharaan dalam apartmen?

by Azar Ishak on 06 March 2019

[Link here for the English version: Can you legally keep pets in Malaysian apartments? ] Kalau korang tinggal di flat, kondominium atau apartmen, dah jadi perkara biasa bila peraturan pengurusan kediaman melarang...

Home list 78148c5b 0607 443a 9485 e33a6c6be8e8

Criminal General

Korang ambil dadah masa bercuti, boleh ke polis tangkap korang bila korang balik?

by Azar Ishak on 05 March 2019

This article was originally written in English. Click here to read it.    Bercuti boleh dikatakan sebagai antara perkara yang cukup bermakna. Dengan bercuti kita boleh pergi ke negara-negara lain dan rasa pengalaman...