Asklegal
Default avatar

Azar Ishak

Popular Articles

Home list fbca8dd4 3519 4627 822e f547d48d7a28

Civil Constitution Family General

Budak 6 tahun saman kerajaan Malaysia pada 2014. Ini apa yang terjadi...

by Azar Ishak on 01 May 2019

Masa kanak-kanak, banyak di antara kita yang tak sabar nak jadi dewasa, sebabnya kalau dah dewasa boleh buat apa je yang kita suka. Tapi bila terkenang masa jadi budak-budak dulu,...

Home list 6e9d0291 2eda 4c1b aaed 3b1330c550bb

Civil Criminal General

Macam mana sekumpulan 'paintballers' ni ubah undang -undang dengan bawa PDRM ke mahkamah

by Azar Ishak on 03 April 2019

Bila kerajaan memperkenalkan atau gubal sesuatu undang-undang, selalunya akan ada pihak atau komuniti yang secara tak langsung akan terjejas, atau tak setuju dengannya. Kita selalunya akan nampak rasa tak setuju...

Home list 00009923 99b5 466c 8d5f 2428121e63cd

General Civil

Iktiraf Statut Rom gugat kuasa YDP Agong? Ini yang kita kena tahu...

by Azar Ishak on 20 March 2019

Sejak beberapa hari ni, kecoh pasal isu Malaysia menandatangani Statut Rom (Rome Statute), bila ada pihak yang kata Statut Rom ni boleh mengganggu gugat bidang kuasa Yang Dipertuan (YDP) Agong...

Recent Articles

Home list 95d75b32 2117 41e1 8c1d f57d007ff2a4

Constitution General

Macam mana 'kumpulan agama' ni saman JAIS dan menang?!

by Azar Ishak on 25 June 2019

[Click here for English version]   Di Malaysia ni, majoriti umat Islamnya berpegang kepada Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) atau dikenali juga sebagai Sunni. Secara asasnya, ASWJ adalah golongan yang...

Home list 01975bd1 29fd 4cb2 9584 69472b6fd642

Contract General Property

Apa yang korang boleh buat kalau tuan rumah korang tak bayar yuran penyelenggaraan?

by Azar Ishak on 21 June 2019

[Click here for English version]   Kitorang tahu korang mesti pernah baca banyak artikel pasal penyewaan (tenancy) dekat Asklegal atau mana-mana website lain. Biasanya, artikel-artikel tu ditulis berdasarkan sudut pandang...

Home list 10062a1b c729 49ee a757 b4c5afb74748

Criminal General

Kalau 'ex' anda dedahkan gambar lucah korang, boleh ke dia disaman?

by Azar Ishak on 14 June 2019

[Click here for English version] Sebagai rakyat Malaysia – kebogelan awam (public nudity) atau atau apa-apa benda yang lucah (macam imej bogel) adalah satu perkara yang taboo dan sensitif dalam masyarakat....

Home list 96d3fc23 356e 462e a73a c84f9424ea66

Civil General

Boleh ke korang tebang dahan pokok yang masuk kawasan rumah korang... dan ambil buahnya?

by Azar Ishak on 07 June 2019

[Click here for English version]   Rasanya macam dah lama pokok mangga jiran korang tu tumbuh di sebalik pagar rumah korang. Sebenarnya, dah lama dah korang bersabar dengan hal ni,...

Home list 00e0123f 5bce 405c 864f cbe7fdd4bbea

General

Inilah garis panduan JPN untuk mengelakkan ibu bapa dari memberi nama pelik kepada anak...

by Azar Ishak on 03 June 2019

Boleh tak korang bayangkan kalau nama korang – Durian atau Rambutan? Tapi itulah nama dua orang adik beradik dekat Kedah ni bila mak ayah diorang bagi nama buah durian dan rambutan dekat...

Home list b2a11cd0 0fe4 41ce 83fb adfac1657813

General

Boleh ke kita bayar zakat terus kepada asnaf dan tak kepada pusat zakat?

by Azar Ishak on 03 June 2019

Bila tiba je bulan Ramadan, selain dari berpuasa – semua orang Islam akan menunaikan zakat fitrah. Kewajiban zakat ni memang penting dalam Islam, sampaikan ia menjadi rukun Islam yang keempat. Sebenarnya...

Home list 15e2dbe5 c64c 4e87 aac5 1cd4bf08de96

Civil General

Malaysia dah lama ada undang-undang solat Jumaat, tapi kenapa takda yang didakwa?

by Azar Ishak on 29 May 2019

Seperti mana yang kita dapat nampak dan perhatikan, pada setiap hari Jumaat umat Islam di seluruh dunia akan berkumpul di masjid untuk menunaikan Solat Jumaat. Suruhan menunaikan Solat Jumaat ni sebenarnya...

Home list 066b6550 995c 426e baef dc444e8103da

Corporate General Employment

Di Malaysia, korang boleh dipecat sebab keluar group WhatsApp pejabat. Ini sebabnya

by Azar Ishak on 27 May 2019

Boleh dikatakan, WhatsApp sekarang ni dah jadi antara alat komunikasi paling biasa dan efektif di kalangan kita semua. Sebabnya, siapa yang guna SMS lagi sekarang ni kan? Walaupun begitu, kadang-kadang banyak sangat...

Home list 9ec5f0d3 7eb8 4457 9d46 3541bfcf5a81

Civil General

Boleh ke kita rakam polis bila diorang tahan kita dekat sekatan jalan raya?

by Azar Ishak on 21 May 2019

Artikel ini diterjemahkan dari bahasa Inggeris. For the English version, click here.  Boleh dikatakan, bila kita nak buktikan sesuatu atau nak guna sesuatu yang boleh dijadikan bukti, benda pertama yang kita...

Home list 857a909a d79e 4f1a 9e88 a10b74032683

Consumer General

Ini apa yang pemandu Grab kena tahu bila buat pemeriksaan kereta di PUSPAKOM

by Azar Ishak on 19 May 2019

[Click here for English version]   Masa Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) tahun lepas, antara janji kempen Pakatan Harapan (PH) adalah menegakkan hak pemandu e-hailing (macam Grab, myCar dan sebagainya), tapi...

Home list b8d299c5 0811 4853 b77b 75a4b0874025

Criminal General

4 perlaksanaan hudud yang selalu kita salah faham

by Azar Ishak on 14 May 2019

Sejak kebelakangan ni, isu hudud kembali lagi kedengaran bila negara jiran kita – Brunei mengumumkan pelaksanaan hukuman rejam terhadap pesalah zina dan homoseksual. Sebenarnya, Brunei dah pun mengenalkan hukuman hudud atau...

Home list 45c31d1a f8a0 4ed1 979a 89548c8f248d

Criminal General

4 perlaksanaan hudud yang selalu kita salah faham

by Azar Ishak on 13 May 2019

Sejak kebelakangan ni, isu hudud kembali lagi kedengaran bila negara jiran kita – Brunei mengumumkan pelaksanaan hukuman rejam terhadap pesalah zina dan homoseksual. Sebenarnya, Brunei dah pun mengenalkan hukuman hudud atau...

Home list 2a68f644 34df 41b4 8107 661206bf6a6f

Constitution General

5 perkara yang korang kena tahu tentang Ketua Hakim wanita pertama Malaysia

by Azar Ishak on 07 May 2019

Buat kali pertamanya dalam sejarah badan kehakiman Malaysia, seorang wanita dilantik sebagai Ketua Hakim Negara. Nampaknya, hakim tertinggi di Malaysia ialah Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, dan beliau dilantik menjadi Ketua Hakim Negara ke-16,...

Home list fbca8dd4 3519 4627 822e f547d48d7a28

Civil Constitution Family General

Budak 6 tahun saman kerajaan Malaysia pada 2014. Ini apa yang terjadi...

by Azar Ishak on 01 May 2019

Masa kanak-kanak, banyak di antara kita yang tak sabar nak jadi dewasa, sebabnya kalau dah dewasa boleh buat apa je yang kita suka. Tapi bila terkenang masa jadi budak-budak dulu,...

Home list 5ab14863 72e8 4d36 8ab7 531b3dcedec1

Consumer General

Betul ke Malaysia haramkan 'Android box'? Ini apa yang SKMM kata

by Azar Ishak on 15 April 2019

Smart Android TV Box, Videocon, XiaoMi MiBox dan banyak lagi nama. Itulah dia Android Box yang ada di sekeliling kita sekarang ni. Tapi nampaknya kita tak boleh suka sangat, sebab benda...

Home list e17c7817 5017 474b b391 3fbac2603590

Criminal Family

5 pengalaman masa kita membesar... yang boleh jadi penderaan kanak-kanak

by Azar Ishak on 04 April 2019

Berdasarkan statistik dari Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia (JKM), 14 kes penderaan kanak-kanak dilaporkan berlaku setiap hari di Malaysia. Kalau korang rasa angka ni cukup besar, ia masih tak cukup lagi,...

Home list 81023d5e 3d74 463e ae86 e24d1fadf8a0

General

Boleh ke kita saman kerajaan, sebab tak tunaikan manifesto pilihan raya?

by Azar Ishak on 03 April 2019

Bila ada je pilihan raya, setiap parti politik (atau gabungan) selalunya akan buat manifesto iaitu senarai perkara yang diorang nak buat kalau diorang dipilih. Kalau korang tak pernah nampak manifesto...

Home list 6e9d0291 2eda 4c1b aaed 3b1330c550bb

Civil Criminal General

Macam mana sekumpulan 'paintballers' ni ubah undang -undang dengan bawa PDRM ke mahkamah

by Azar Ishak on 03 April 2019

Bila kerajaan memperkenalkan atau gubal sesuatu undang-undang, selalunya akan ada pihak atau komuniti yang secara tak langsung akan terjejas, atau tak setuju dengannya. Kita selalunya akan nampak rasa tak setuju...

Home list 6e4c20ab 0dc8 42f7 adb0 f6af13565181

Criminal General

4 kanak-kanak hilang setiap hari di Malaysia, ini yang kita boleh lakukan tentangnya...

by Azar Ishak on 21 March 2019

Dari tahun 2012 sampai 2017, terdapat 482 kes kanak-kanak bawah umur 12 tahun dilaporkan hilang di Malaysia. Dengan mengambil statistik pada tahun 2017 pula, boleh dikatakan purata 4 orang kanak-kanak...

Home list 00009923 99b5 466c 8d5f 2428121e63cd

General Civil

Iktiraf Statut Rom gugat kuasa YDP Agong? Ini yang kita kena tahu...

by Azar Ishak on 20 March 2019

Sejak beberapa hari ni, kecoh pasal isu Malaysia menandatangani Statut Rom (Rome Statute), bila ada pihak yang kata Statut Rom ni boleh mengganggu gugat bidang kuasa Yang Dipertuan (YDP) Agong...

Home list ab57ca25 11dd 4714 a4b2 7b759120e208

General Property

Boleh ke simpan haiwan peliharaan dalam apartmen?

by Azar Ishak on 06 March 2019

[Link here for the English version: Can you legally keep pets in Malaysian apartments? ] Kalau korang tinggal di flat, kondominium atau apartmen, dah jadi perkara biasa bila peraturan pengurusan kediaman melarang...

Home list 78148c5b 0607 443a 9485 e33a6c6be8e8

Criminal General

Korang ambil dadah masa bercuti, boleh ke polis tangkap korang bila korang balik?

by Azar Ishak on 05 March 2019

This article was originally written in English. Click here to read it.    Bercuti boleh dikatakan sebagai antara perkara yang cukup bermakna. Dengan bercuti kita boleh pergi ke negara-negara lain dan rasa pengalaman...