Asklegal
Abb3569d 1a37 409d ae68 577ef094832e

Clarence Kuna

clarencekuna@gmail.com

Popular Articles

Home list db7fb403 df23 4ba6 a308 241652a95ca6

Criminal

Dari segi undang-undang, "pencuri" Low Yat didapati tidak bersalah kerana...

by Clarence Kuna on 04 June 2018

Artikel ini diterjemah dari Bahasa Inggeris. For the English version, click here.    Pasti ramai di antara kita yang arif tentang kes “Pencuri Telefon Low Yat”, tetapi bagi yang...

Home list a3d631df 79f4 46f1 896f 7474d3e9206c

Criminal General

Apakah kuasa Polis Bantuan di Malaysia?

by Clarence Kuna on 11 June 2018

[Artikel ini diterjemah dari Bahasa Inggeris. Click here for English version]   Sudah pasti ramai yang arif dengan kewujudan Polis Bantuan di LRT/MRT/stesen keretapi dan di pusat membeli-belah. Mereka ni nampak...

Home list 1004d062 1710 4208 baa0 f9bf483fe70f

Criminal

Apa akan terjadi jika anda ditangkap ketika mengunjungi rumah urut haram?

by Clarence Kuna on 14 September 2018

Artikel ini diterjemahkan daripada Bahasa Inggeris. Click here for the English version.   Kita di Malaysia memang suka mengunjungi rumah urut, dari rumah urut yang terkenal di pusat membeli-belah sehinggalah rumah-rumah...

Recent Articles

Home list d962d30f acb0 4f29 9c80 8d44f5e4add2

Constitution General

5 butiran berkenaan ICERD yang dipertikaikan oleh rakyat Malaysia

by Clarence Kuna on 09 December 2018

[Artikel asal dalam Bahasa Inggeris. Click here for English version]   Sejak kebelakangan ini, topik yang hangat diperbincangkan oleh seluruh lapisan masyarakat negara kita adalah ICERD – International Convention on...

Home list d066da62 734e 4b33 8a6c 2153b3f2f9a1

General

5 Langkah untuk mendapat bantuan guaman di Malaysia

by Clarence Kuna on 05 December 2018

Hampir semua aspek aktiviti-aktiviti harian mempunyai unsur undang-undang. Ini bermakna terdapat kemungkinan yang anda akan menghadapi masalah undang-undang, dan anda akan memerlukan bantuan seorang peguam. Malangnya, perkhidmatan seorang peguam bukannya percuma,...

Home list ddcbd510 c2f6 4c44 9422 4223d78bcad6

Civil

Bagaimana mendapat kembali wang yang anda pinjamkan kepada kawan anda

by Clarence Kuna on 29 November 2018

Anda mungkin pernah meminjam wang kepada rakan anda tetapi mereka gagal mengembalikannya. Kadangkala, jumlah tersebut adalah kecil sehingga kita boleh menghalalkannya, tetapi kadangkala jumlahnya agak besar. Anda mungkin juga  ingin mendapatkan kembali wang...

Home list 41eda9c8 2377 428e a352 de058fb61542

Traffic

Macam mana menguruskan kemalangan trafik di Malaysia

by Clarence Kuna on 16 November 2018

1. Tentukan jika anda mengalami sebarang kecederaan. Gambar dari blog.autoaccident Tentukan jika anda mengalami sebarang kecederaan atau pendarahan. Hubungi ambulans jika anda memerlukan bantuan perubatan dan jika boleh, buat pertolongan cemas...

Home list b3e7971c 02d7 45be b0d2 5365b964fbbf

Traffic

Bolehkah anda membuat laporan kemalangan kepada PDRM selepas tempoh 24 jam?

by Clarence Kuna on 14 November 2018

Kami di sini meminta pembaca membayangkan pengalaman ngeri automotif seperti mengalami kemalangan langgar-lari, dan dilanggar kereta yang tidak memiliki insurans. Sekarang, cuba bayangkan sesuatu yang lebih teruk. Bayangkan anda berdepan dengan kemalangan jalan raya...

Home list 65f1b5bd 85f2 4f2e bbd6 d9f75efde553

Property

Apa akan terjadi jika tuan rumah menjual rumah yang disewakan kepada anda?

by Clarence Kuna on 07 November 2018

This article was translated from English which can be found here.    Membeli rumah dalam situasi ekonomi sekarang adalah amat sukar jadi kebanyakan dari kita terpaksa menyewa rumah. Namun menyewa...

Home list b4c84462 2224 43e6 b5d3 d7a068b1df6d

Criminal

“Tertuduh dari Ipoh ditahan reman” – tetapi apakah makna reman?

by Clarence Kuna on 16 October 2018

Baru-baru ini kami menerima satu soalan dari pembaca ASKLEGAL yang berbunyi: Adakah polis mempunyai hak untuk menahan anda jika anda belum dituduh secara rasmi untuk sesuatu jenayah? Mari kita lihat...

Home list 3992008d 6972 4366 a606 8581ac3806c7

General Industrial Employment

Banyak masalah buat kerja freelance kat Malaysia? Kontrak dapat membantu anda

by Clarence Kuna on 06 October 2018

Jika anda seorang pekerja lepas (freelance) ataupun kenal sesiapa yang buat freelance, mungkin anda dah dengar banyak cerita ngeri tentang perihal kerja ini, dari kisah hanya dibayar wang ehsan dengan...

Home list 28d3849e 5ff3 4417 aeb8 731e6dabc7ed

Criminal General Traffic

Apa anda boleh buat jika ada yang meletak kenderaan mereka di hadapan rumah anda?

by Clarence Kuna on 04 October 2018

Hari dah lewat, ­­anda sedang mengemudi kereta anda pulang ke rumah dari kerja, dan jam ketika itu menunjukkan pukul dua belas tengah malam. Sedang anda memandu masuk ke kawasan perumahan...

Home list e8cfb88e 6e2c 432c acbd 63992081b71e

Constitution Family

Ini sebab kerajaan Malaysia tidak boleh mengubah undang-undang perkahwinan bawah umur

by Clarence Kuna on 26 September 2018

This article was translated from English and you can read the English version here.    Isu perkahwinan bawah umur sedang hangat dibicarakan oleh rakyat Malaysia sejak ianya menjadi perhatian umum...

Home list 1004d062 1710 4208 baa0 f9bf483fe70f

Criminal

Apa akan terjadi jika anda ditangkap ketika mengunjungi rumah urut haram?

by Clarence Kuna on 14 September 2018

Artikel ini diterjemahkan daripada Bahasa Inggeris. Click here for the English version.   Kita di Malaysia memang suka mengunjungi rumah urut, dari rumah urut yang terkenal di pusat membeli-belah sehinggalah rumah-rumah...

Home list 1de7dc02 02b5 4872 93a9 9317c4e5351d

General Traffic

Salah siapa kalau saya langgar kereta yang ‘double park’?

by Clarence Kuna on 07 September 2018

Kamu mesti pernah terserempak dengan frasa ‘double parking’. Ia adalah suatu cara letak kereta yang biasa digunakan di Malaysia, terutamatanya di kalangan orang yang malas nak cari parking. Mesti ramai...

Home list e05500c0 c78d 48f4 8d17 619203b11165

Constitution Criminal General

Malaysia tidak mempraktikkan sistem juri sejak tahun 1995 gara-gara seorang ... bomoh?

by Clarence Kuna on 07 September 2018

[Artikel asal ditulis dalam Bahasa Inggeris. Click here for English version.]   Pastinya kita telah menyaksikan banyak adegan mahkamah yang hebat di filem-filem Hollywood seperti To Kill A Mockingbird, The...

Home list 1925b8be 2d5e 47da b5ee bce93cb171b9

Consumer Contract

5 perkara asas yang perlu anda tahu apabila menandatangani kontrak

by Clarence Kuna on 03 September 2018

Sebelum masuk kerja, kita kena tandatangan kontrak pekerjaan. Beli kereta baru? Tandatangan dulu kontrak sewa beli. Kalau beli rumah pun, kena tandatangan perjanjian pinjaman perumahan. Sedar atau tidak, menandatangani kontrak...

Home list b27efc2e 3cf3 4353 bf3a ec648962768a

Consumer General Banking

Apa akan terjadi dengan wang anda jika bank di Malaysia dirompak atau jatuh muflis?

by Clarence Kuna on 13 August 2018

[Artikel asal dalam Bahasa Inggeris. Click here for English version]   Tembak menembak! Orang menjerit sana sini! Juruwang bergegas mengisi wang ke dalam beg! Pergh...ini dah macam cerita Polis Evo...

Home list fccd90a0 e3ac 4789 a6f4 43155edd86c6

Criminal

Tertuduh kes bunuh di Malaysia didapati tidak bersalah kerana... bau badan

by Clarence Kuna on 06 August 2018

[Artikel ini diterjemah dari Bahasa Inggeris. Click here for English version]   Yang ini biasa kita dengar: pembunuhan berlaku untuk menyembunyikan jenayah lain. Selalunya mangsa dibunuh untuk menyembunyikan jenayah lain...

Home list 1daaab41 ac2c 4fcc a391 f27c5aab1503

Criminal General

5 soalan lazim mengenai penahanan Najib - terjawab!

by Clarence Kuna on 30 July 2018

[Artikel ini diterjemah dari Bahasa Ingeris. Click here for English version]   Di satu tengah hari yang indah pada 3hb Julai 2018, tatkala anda sedang melawan rasa mengantuk di tempat...

Home list 4f7cb9bb b25d 47a5 955b d6b976e4d87d

Civil Traffic

Kereta dilanggar oleh pemandu tak berinsurans? Agensi ini dapat membantu dengan PERCUMA

by Clarence Kuna on 24 July 2018

[Artikel ini diterjemah dari Bahasa Inggeris. Click here for English version]   Cuba bayangkan – anda memandu dan sedang menghampiri lampu merah. Anda mengenakan brek dengan perlahan sehingga kereta anda...

Home list 61b8c9e6 662c 44c7 b588 224a3b5a7116

Criminal General

Bolehkah anda membawa senjata untuk mempertahankan diri?

by Clarence Kuna on 13 July 2018

[Artikel asal dalam Bahasa Inggeris. Click here for English version]   Semenjak kecil lagi, kita dinasihatkan untuk menjaga diri kita: “jangan ikut orang yang kita tak kenal”, “jangan keluar bersendirian...

Home list a3d631df 79f4 46f1 896f 7474d3e9206c

Criminal General

Apakah kuasa Polis Bantuan di Malaysia?

by Clarence Kuna on 11 June 2018

[Artikel ini diterjemah dari Bahasa Inggeris. Click here for English version]   Sudah pasti ramai yang arif dengan kewujudan Polis Bantuan di LRT/MRT/stesen keretapi dan di pusat membeli-belah. Mereka ni nampak...

Home list db7fb403 df23 4ba6 a308 241652a95ca6

Criminal

Dari segi undang-undang, "pencuri" Low Yat didapati tidak bersalah kerana...

by Clarence Kuna on 04 June 2018

Artikel ini diterjemah dari Bahasa Inggeris. For the English version, click here.    Pasti ramai di antara kita yang arif tentang kes “Pencuri Telefon Low Yat”, tetapi bagi yang...

Home list 9e33f2b1 55f2 4b3c 9c07 e565a346b6cd

Criminal General

Bolehkah PDRM menjalankan pemeriksaan tubuh ke atas anda tanpa waran?

by Clarence Kuna on 30 May 2018

Cuba bayangkan senario berikut – anda memandu bersama kawan-kawan anda, mencari kelibat McNuggets di tengah malam buta. Tiba-tiba, kelihatan lampu biru berkelip di hadapan anda. Rupa-rupanya ada sekatan jalan polis...

Home list 02c19b13 cfc2 4c52 b0b8 1b88e858c788

General

5 Perkara asas yang anda harus ingati semasa mengundi pada PRU14

by Clarence Kuna on 08 May 2018

Rasa tak bahangnya? Itulah bahang keghairahan musim pilihanraya, di mana hari mengundi Pilihanraya Umum Ke-14 (PRU14) akan menjelang tiba tidak lama lagi. Imej dari The Malay Mail Online Tidak kira sama...

Home list 7e959988 8ae3 437f afa9 a2966e87ca30

Criminal

Mengapa Malaysia ingin menjatuhkan hukuman yang lebih ringan kepada pengedar dadah?

by Clarence Kuna on 21 December 2017

Imej di atas dipetik daripada filem | Artikel ini diterjemah daripada Bahasa Inggeris. Click here for English version.   Malaysia merupakan salah satu negara di dunia yang masih menjatuhkan hukuman...

Home list f9ae81bd 2575 47a2 a6b0 8e0b745318b5

Criminal

Bagaimana satu kes bunuh di Singapura mengubah system perundangan kes bunuh di Malaysia

by Clarence Kuna on 07 December 2017

Artikel ini diterjemahkan dari bahasa Inggeris. For the English version, click here.    Jika anda pernah terbaca kisah jenayah ataupun menonton filem yang melibatkan pembunuhan seorang individu, anda pasti tahu...