Asklegal
Default avatar

adlykiddy

Popular Articles

Home list 90193cf9 8c93 402c a700 4945150e544f

Property

Betul ke bercucuk tanam di luar pagar rumah salah di sisi undang-undang?

by adlykiddy on 14 January 2019

Sudah menjadi satu benda yang normal untuk kita melihat tuan rumah bercucuk tanam di depan rumah mereka dan kebiasaanya tumbuh-tumbuhan tersebut tak melangkaui ke jalan raya atau jalan tar dan hanya berada...

Home list d9e5d3ad cb69 4f2a a060 9b8931d3bbb3

Criminal

Kadang kala, polis menahan orang yang melindungi diri dari perompak...kenapa?

by adlykiddy on 19 March 2018

[This article is also available in English]    Ada sesetengah orang berpendapat bahawa undang-undang mempertahankan diri (self defense) di Malaysia ni kelihatan seperti tak adil, malah ia mendatangkan kemarahan netizen...

Home list 54257576 6ac8 4e26 b381 b725f60f90a1

Traffic

4 undang-undang yang selalu disalah anggap oleh pemandu di Malaysia

by adlykiddy on 14 May 2018

Subjek undang-undang bukanlah satu benda yang kita boleh belajar di sekolah, malah subjek tu takde pun dalam silibus. Tapi kebanyakan undang-undang yang kita tahu pun sebab ibu bapa/kawan/cikgu yang beritahu, tambahan lagi undang-undang...

Recent Articles

Home list 90193cf9 8c93 402c a700 4945150e544f

Property

Betul ke bercucuk tanam di luar pagar rumah salah di sisi undang-undang?

by adlykiddy on 14 January 2019

Sudah menjadi satu benda yang normal untuk kita melihat tuan rumah bercucuk tanam di depan rumah mereka dan kebiasaanya tumbuh-tumbuhan tersebut tak melangkaui ke jalan raya atau jalan tar dan hanya berada...

Home list 54257576 6ac8 4e26 b381 b725f60f90a1

Traffic

4 undang-undang yang selalu disalah anggap oleh pemandu di Malaysia

by adlykiddy on 14 May 2018

Subjek undang-undang bukanlah satu benda yang kita boleh belajar di sekolah, malah subjek tu takde pun dalam silibus. Tapi kebanyakan undang-undang yang kita tahu pun sebab ibu bapa/kawan/cikgu yang beritahu, tambahan lagi undang-undang...

Home list d9e5d3ad cb69 4f2a a060 9b8931d3bbb3

Criminal

Kadang kala, polis menahan orang yang melindungi diri dari perompak...kenapa?

by adlykiddy on 19 March 2018

[This article is also available in English]    Ada sesetengah orang berpendapat bahawa undang-undang mempertahankan diri (self defense) di Malaysia ni kelihatan seperti tak adil, malah ia mendatangkan kemarahan netizen...

Home list e6083cc4 3b27 4904 b07c 46587ad529d5

Civil

Apa sebab seseorang tu di-'Bin Abdullah' dan kenapa ada yang lawan isu ni?

by adlykiddy on 29 January 2018

(Click here to read this article in English, the original version) Baru-baru ni ada beberapa kisah yang terpampang di media sosial yang telah berjaya menarik perhatian orang di mana ia...

Home list da2d7737 08e4 4bb9 8c8b 82df58d8578b

Family Property

Apa beza wasiat orang Islam dan bukan Islam di Malaysia?

by adlykiddy on 09 November 2017

Bila berbicara tentang wasiat ia bukanlah suatu perkara yang mudah malah pembahagian wasiat boleh menjadi rumit kalau tak dikendalikan dengan betul dan sedihnya kadang-kadang tu boleh melibatkan pergaduhan antara ahli keluarga...

Home list cover image citizen arrest ii

Civil Criminal

Adakah pukul dan tahan PENCURI salah di sisi undang-undang?!

by adlykiddy on 09 October 2017

Pernah tak korang tonton atau melihat sendiri depan mata sekumpulan warga Malaysia menahan penjenayah? Nak lagi pelik takde sorang pun anggota polis kelihatan, dan korang pernah tertanya tak “boleh ke seorang...

Home list fa93

Constitution

6 Undang-Undang baru Malaysia yang korang kena tahu

by adlykiddy on 31 August 2017

Setiap tahun parlimen Malaysia akan bertemu dan berbincang di mana undang-undang baru akan diluluskan (atau ditolak). Menurut Perkara 66 Perlembagaan Malaysia, parlimen mempunyai kuasa untuk berbuat demikian ni termasuk jugalah...

Home list bd2f

General

Susah ke jadi peguam ni? Kami tanya 3 bekas pelajar guaman pendapat mereka

by adlykiddy on 29 July 2017

Untuk artikel ni, kami ingin fokus kan kepada satu bidang yang sangat dekat di hati kami di AskLegal iaitu jurusan perundangan. Untuk sambung belajar dalam jurusan ni, sudah tentu ada...